Livskvalitet - En Patienthistorie

8 Jul 2024

Lars Johansson fik anlagt IPC i maj 2023. Siden da har han og hans kone Anita selv udført drænagen derhjemme. Han deler sine erfaringer for at vise, hvordan IPC har forbedret hans livskvalitet, i håb om at flere vil vælge IPC tidligere.

Lars er 76 år, har en stor familie og har altid været aktiv. Han har mange hobbyer og har været fodboldtræner for børn. Lars og hans kone har altid nydt at rejse rundt i landet med deres campingvogn.

Diagnose

I 2020 blev patienten diagnosticeret med levercirrose på grund af alkoholmisbrug og udviklede ascites. Han blev behandlet med diuretika. Derudover lider patienten af hjertesvigt, hvilket har gjort situationen endnu mere udfordrende.

Symptomer, første behandling og fælles beslutning

Mellem 2020 og 2023 havde patienten behov for at få drænet ascites hver 4.-5. uge. Dette betød, at han skulle på hospitalet og gennemgå, hvad han beskrev som “en smertefuld engangsdrænage“. I 2023 var intervallet mellem punkturerne reduceret til hver 2. uge. Patienten havde svært ved at trække vejret, det var besværligt at bevæge sig rundt, og han havde ingen energi. Han mistede appetitten, og hævelsen i hans ben skabte store problemer. Hver dag oplevede han, at livet var besværligt. Han fortalte: “Det var hårdest i dagene lige før drænagen,” og “det var en stor lettelse at blive drænet, selvom proceduren var smertefuld.” Han fandt indsprøjtningen med lokalbedøvelse før engangsdrænagen mest smertefuld.

Første gang en gastroenterolog nævnte muligheden for at få implanteret et IPC, var ved en engangsdrænage i februar 2023. Gastroenterologen observerede, hvor smertefulde de gentagne engangsdrænager var for patienten, og hvordan de forværrede symptomer påvirkede hans livskvalitet negativt. Kateteret lød som en god løsning. Patienten og hans kone havde nogle forbehold, da de frygtede at miste kontakten til den behandlende læge og hospitalet. En afgørende faktor for beslutningen var, at deres svigerdatter kendte til systemet gennem hendes arbejde med lungepatienter. Hun var positiv overfor behandlingen med IPC, da hun havde set de klare fordele, som det medfører for patientens livskvalitet.

Implantationen og tiden efter

Et par dage efter implantationen besøgte en sygeplejerske fra ewimed patienten og hans kone i deres eget hjem. Sygeplejersken instruerede patienten og pårørende i drænageproceduren, og de drænerede sammen 2000 ml ascites. Målet var at dræne maksimalt 2000 ml tre gange om ugen. Mængden af ascites faldt, og ved udgangen af oktober skiftede de til at dræne hver tredje dag.

I forbindelse med udarbejdelsen af ewimed-rapporten i 2024 besøgte en medarbejder fra ewimed patienten i december 2023. Patienten og hans kone kunne dræne 1800 ml på 10-15 minutter, og hele drænagen blev afsluttet på mindre end 30 minutter.

Fordelen ved det permanente kateter

Over tid blev patientens symptomer gradvist mindre, hvilket gav ham og hans kone mulighed for at rejse med deres campingvogn hele sommeren og efteråret. De kunne også opretholde kontakten med sygehuset.

De umiddelbare fordele er naturligvis: Ingen behov for hospitalsbesøg, mindre væske pr. drænage og kontinuerlig lindring af symptomerne. At få kateteret implanteret var en meget positiv beslutning,” fortæller Lars Johansson.

Patienten og hans kone fandt drænagesystemet let at anvende, og hans kone glædede sig over at se en forbedring i hendes mands symptomer. Hun siger: ”Han er mere selvstændig og har det bedre.

Konklusion

Lad mig råde dig til at træffe beslutningen hurtigt, hvis det kan gavne dig! Du kan være hjemme i ro og fred og bruge tid sammen med din familie i stedet for at tilbringe tid på hospitalet,” siger Lars. Fordelene opvejer ulemperne, og de ville have taget beslutningen tidligere, hvis de havde hørt andre patienters historier.

Dette eksempel illustrerer effektiviteten af IPC i at lindre patienters symptomer og forbedre deres livskvalitet. IPC er fordelagtig til patienter med tilbagevendende pleuravæske eller ascites.

Kontakt os