Oftest stillede spørgsmål

Mange har de samme eller lignende spørgsmål, når det drejer sig om drænage af pleuravæske eller ascites. Nedenfor finder du de oftest stillede spørgsmål arrangeret efter kategori.

Oftest stillede spørgsmål

Mange har de samme eller lignende spørgsmål, når det drejer sig om drænage af pleuravæske eller ascites. Nedenfor finder du de oftest stillede spørgsmål arrangeret efter kategori.


Kateteret


Ja, hvis du har rullet kateteret sammen og placeret det på forbindingsmaterialet, og den selvklæbende film dækker hele bandagen korrekt.
Vores anbefaling: Tag brusebad før drænagen og skift af bandagen. Hvis forbindingen bliver våd i brusebadet, skal du omgående skifte den.

Der er ingen begrænsninger for, hvor længe kateteret kan sidde. Det er sjældent, det bliver tilstoppet, og hvis det sker, kan det skylles. Det er derfor ikke nødvendigt at udskifte det, så længe det fungerer, medmindre der er tegn på infektion. Tegn på infektion kan være rødme, hævelse og en følelse af varme. Hvis du er i tvivl, så kontaktes din læge..

Du kan også bruge drænagesættet i udlandet. Du skal bestille tilstrækkeligt mange drænagesæt, inden du rejser. Vores drænagesæt med pose er særligt velegnede, da de ikke fylder meget. Overhold de lokale bestemmelser for bortskaffelse af affald i landet, når du bortskaffer drænagesættet.

Kateteret kan fjernes af en læge under lokalbedøvelse, hvis det er nødvendigt. En årsag kan være, at væsken holder op med ar blive produceret, men der er også andre årsager.

Ja, vi har mange års erfaring i drænage af pleuravæske og ascites. Hvert år får tusindvis af patienter i Europa et permanent kateter. Herefter genvinder patienten en del af sin livskvalitet og kan tilbringe mere tid hjemme.

Ja, drænage af væsken reducerer eller eliminerer symptomer såsom åndenød eller oppustet mave.

Drænagesættet er kun tilsluttet under drænagen. Derved er du langt mere mobil i hverdagen. Kateteret ses ikke under tøjet, da det ligger under en bandage.

Det er muligt at tage brusebad med kateteret. Selve kateteret ligger under en bandage. Længerevarende kontakt med vand skal dog undgås, så svømning eller badning er ikke mulig. Vi kan heller ikke anbefale at gå i sauna. Det er både af hygiejniske årsager og fordi kateterventilen kan blive utæt ved høje temperaturer.

Tal med din læge om dette, før du rejser. Lægen kan derefter komme med en anbefaling baseret på din individuelle situation.

I forbindelse med en længere rejse skal du også overveje at bestille tilstrækkeligt med drænagesæt i forvejen. Se også “Kan jeg tage på ferie med kateteret? Også til udlandet?

Hvis du oplever ubehag på grund af kateteret eller væsken under rejsen, skal du omgående kontakte en læge på stedet.

Ja, hvis du ikke håndterer kateteret korrekt, kan du beskadige det. Læg instruktionerne omhyggeligt.

Drænagen


Hvis du selv ønsker at udføre drænagen i hjemmet, kan vi aftale med sygehuset, at du får de første drænagesæt med hjem. Herefter kan produkterne leveres hjem til dig direkte. Hvis du er tilknyttet hjemmesygeplejen kan de også være behjælplige.

Ja, men når du bliver udskrevet fra hospitalet, vil du blive tilbudt undervisning i at drænere væsken. En medarbejder fra Ewimed eller personalet på hospitalet vil trin for trin gennemgå, hvad du skal tænke på og hvad du skal tage hensyn til. Du får udleveret materiale, så du føler dig tryg.

Nej, drænagesættet kan kun anvendes en gang. Af hygiejniske årsager og på grund af risikoen for infektion må det ikke genbruges.

Efter drænagen bortskaffes det brugte drænagemateriale som restaffald. Spørg din læge eller sundhedsplejerske, hvordan du skal håndtere materialet, hvis du f.eks. får cytostatika, eller der er risiko for infektion. Der kan findes lokale affaldsregler, som skal overholdes.

Hvis dit åndedræt stadig ikke er forbedret efter drænagen, skal du kontakte din læge. Din læge kender din situation og kan vejlede dig.

Hvis væskens farven eller konsistens ændrer sig, er det ikke en akut farlig situation. Din behandlende læge kan forklare årsagen til dette.  Hvis der kommer blod i væsken, skal du omgående kontakte lægen.

Sting og bandager


Hudstingene (de sting, der er længst væk fra kateterets udgangssted) kan fjernes efter 10 dage. Fikseringsstingene (stingene ved kateterets udgangssted) skal blive siddende i mindst 30 dage.

Afdelingen på det hospital, hvor kateteret blev anlagt, kan fjerne stingene. Men de kan også fjernes af hjemmesygeplejen eller hos egen læge. Du har velkommen til at tage ewimed brochuren re Patient- og drænageoplysninger med, som viser hvornår stingene skal fjernes.

I den første uge kan forbindingen blive siddende i en uge, hvis alt ser godt ud og der ikke er tegn på infektion. Derefter skal du skifte bandager mindst to gange om ugen. Dette er for at opdage en mulig infektion i god tid.

Du kan finde detaljerede beskrivelser under overskriftenSkift af forbinding her på webstedet. Der står også detaljerede beskrivelser i vores brochurer og vejledninger. Disse kan findes under Downloads/Mediebank.

Har du spørgsmål til vores drænagesæt, vores service eller vores virksomhed?

KONTAKT OS NU