Rutiner

Vi har opsummeret vores mange års erfaring i anbefaling af forskellige rutiner for drænage af pleuravæske og ascites med permanent kateter. Disse kan være relevante for dig, som arbejder med drænagekatetre. Ud over information om implantation finder du også behandlingsforslag og information til patienter og hjemmesygeplejen. 

Rutiner

Vi har opsummeret vores mange års erfaring i anbefaling af forskellige rutiner for drænage af pleuravæske og ascites med permanent kateter. Disse kan være særligt relevante for dig, som arbejder med drænagekatetre. Ud over information om implantation finder du også behandlingsforslag og information til patienter og hjemmesygeplejen.


1. Behandlingsforslag og drænageprotokol


Med vores permanente katetre til recidiverende pleuraeffusion og ascites kan du let give patienterne symptomlindring og livskvalitet. Patienten kan udskrives fra hospitalet lige efter kateteranlæggelsen. Patienten kan derefter let selv udtømme væsken hjemme eller med hjælp fra pårørende eller hjemmesygeplejen.

Denne behandling giver patientens sin livskvalitet tilbage, lindrer symptomerne effektivt og reducerer samtidig belastningen af hospitalsressourcerne.


2. Information til patienter


Information, der bør gennemgås med  patienten inden kateteranlæggelsen.


3. Før implantation


Planlægger du at anlægge et permanent kateter til drænage af pleuravæske eller ascites? Så har vi nogle forslag til forberedelse af proceduren.


4. Implantation – trin for trin


Implantation af et drænagekateter er et minimalt invasivt indgreb. Kateteret gør det muligt for patienten at drænere recidiverende pleuravæske og ascites uden at skulle indlægges. Behandlingen øger således patientens livskvalitet, lindrer effektivt symptomer og reducerer hospitalsudgifter og brug af ressourcer.

Her er en trinvis oversigt over anbefalet implantation , med eksempel på implantation ved pleuravæske.


5. Kateterpas


Kateterpasset er et krav i henhold til den nye forordning om medicinsk udstyr (MDR), som trådte i kraft i maj 2021. Et permanent drænagekateter tæller som et implantat, og produktet skal være ledsaget af et implantationskort. Så vi kalder implantationskortet for et kateterpas. Det forbedrer patientsikkerheden og indeholder alle vigtige oplysninger om det kateter, der skal implanteres. Det gør det muligt for patienter og læger at spore produktet tilbage til producenten. I tilfælde af komplikationer eller nødsituationer kan der findes relevante medicinske oplysninger om patienten og kateteret i passet, såvel som rette kontaktperson.

6. Produkter på hospitaler


Der er forskellige valgmuligheder for produkter til implantation og tilbehør til drænagekatetre. En hurtig oversigt over disse og andet tilbehør kan findes her.


7. Drænageinstruktioner


Detaljerede instruktioner om drænage samt oplysninger om vores drænagesæt kan findes i dokumentet Information til læger og sundhedspersonale. Vi anbefaler også en gratis undervisning, før du får din første patient. Kontakt os!


8. Skift af forbinding


Patienter med et permanent kateter til drænage af pleuravæske og ascites skal have skiftet forbinding mindst to gange om ugen. Se her, hvordan du skifter din forbinding

Kontakt os endelig personligt, hvis du har spørgsmål.


9. Information til hjemmeplejen


Hvis patienten udskrives til hjemmesygeplejen, kan de have brug for følgende oplysninger.


10. Før udskrivelse


Du har implanteret et kateter på grund af recidiverende pleuravæske eller ascites og kan nu udskrive patienten fra hospitalet.

For at sikre en problemfri udskrivelse følger her nogle input, som kan overvejes.


11. Skyl kateteret


Afhængig af viskositeten af pleura- eller ascitesvæsken kan det være nødvendigt at skylle kateteret.  Dette skal kun gøres, hvis der er occlusion og dermed nødvendigt for at gendanne flowet. Kun en læge, eller en sygeplejerske på anvisning af en læge, må skylle kateteret, og dette skal gøres med aseptisk teknik.


12. Eksplantation af kateteret


Når der kommer mindre end 50 ml væske i tre på hinanden følgende drænagesessioner, kan et af følgende eksempler være årsagen:

  • Udviklingen af patientens sygdomsforløb kan resultere i, at der ikke længere dannes ascites eller pleuravæske.
  • Der er opstået en pleurodese.
  • Kateteret ligger i en lomme uden væske.
  • Der er en blokering i kateteret. Hvis dette ikke kan afhjælpes ved skylning, kan kateteret fjernes.

Hvis det er nødvendigt at fjerne kateteret af en eller anden årsag, anbefaler vi følgende procedure:

Har du nogen spørgsmål?

Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål.

Ofte stillede spørgsmål